Litteraturtips

ADOPTION

Det livet ger (Anna Elias)

Äntligen adoptivförälder (Eva Benckert)

Längtansbarnen (Kerstin Weigl)

Linnéa från Yuijang - en bok om att bli pappa (Petter Lidbeck)

Adopterad. Lämnad. Vald. Och sen? (Lotta Landerholm)

Samtal med vuxna adopterade (Anna von Melen)

Adoption (Frank Lindblad) NY!

Adopterade barn – vägledning för förskolan (Dan och Lotta Höjer) NY!
Blod är tjockare än vatten (Astrid Trotzig)
NY!
Toddler Adoption (Mary Hopkins-Best)
NY!
Attaching in Adoption (Debroah Grey)
NY!
Skriftserie om adoption

 

BARNAVÅRD, UPPFOSTRAN M.M.

Babyliv (Annika Ortmark Lind i samarbete med Ulla Idenstedt)

Stora boken om barn (Kristina Hofsten)

När barnen bli sjuka (Viveka Holmertz/Vi föräldrar)

Ditt kompetenta barn (Jesper Juhl) NY!

Här är jag. Vem är du? (Jesper Juhl) NY!

Livet i familjen - om det viktiga samspelet (Jesper Juhl) NY!

 

BARNBÖCKER

Hämta Joel (Emma Adbåge)

När du föddes i Vietnam (Therese Bartlett)

Pyret (Ingvor Goyeryd och Leif E Eriksson)

Pyret får en lillebror (Ingvor Goyeryd och Leif E Eriksson)

Så blev jag till (Katerina Janouch)

 

 

MINNESBÖCKER

När du kom till oss (Ulrika Bokstad och Tina Landgren)

 


ADOPTION

 

Det livet ger (Anna Elias) - Anna Elias berättar om sin upplevelse av barnlöshet och adoption och resonerar mer allmänt om känslor och beteenden under processen. Anna Elias är själv mamma till två adopterade pojkar från Colombia och Vietnam. Boken är en mycket "ljus" bok som gör att man som blivande adoptivförälder mår bra. Anna Elias skriver bl.a. att det talas så mycket om att adoptivbarn blir övergivna (negativt), men om man tänker positivt innebär det också att de blir givna över till nya föräldrar. Anna Elias jämför och pekar på likheterna mellan en biologisk och adoptiv föräldraskap. Detta gav mig en känsla av vi kanske inte är så annorlunda ändå som blivande adoptivföräldrar. 

 

 

 

Äntligen adoptivförälder (Eva Benckert) - Detta är en bok som jag gillade mycket. En informativ bok där adoptivföräldrar berättar om det första mötet och den första tiden med sina barn. Ett kapitel tar upp amning av adopterade barn, och ett annat vad som händer med parförhållandet när man får barn. Berättelserna är mycket öppna och ärliga. Jag tyckte denna ärlighet kändes otroligt befriande, det är ok om allt inte är rosenrött när man får sitt adoptivbarn. Samtidigt belyste boken mycket problem som kan uppstå, vilket gör att man funderar mycket under läsningen.

 

 

 

 

Längtansbarnen (Kerstin Weigl) - Boken handlar mest om adoption men även om infertilitet. Kerstin Weigl beskriver sin och makens väg till adoption. Från beslutet att skaffa barn, med påföljande upptäckt av infertilitet och försök med provrörsbefruktning. Alltihop tar tio år innan de kommer hem med Kajsa från Kina. Boken innehåller även intervjuer med ett stort antal par om deras väg till adoption, och Kerstin Weigl varvar sin egen och deras berättelser med fakta. Många svåra frågor tas upp, som adoption av äldre barn, av barn med handikapp, av svarta barn, adopterades möte med rasism. Boken som är mycket lärorik och tänkvärd används som kurslitteratur i t.ex. FfIA:s adoptionsutbildning. En otroligt bra bok.

 

Linnéa från Yuijang - en bok om att bli pappa (Petter Lidbeck) - Petter Lidbeck skildrar sin och sin frus ofrivilliga barnlöshet, provrörsförsök och adoption från Kina. Petter Lidbeck är frän i tonen, mycket "grabbig" och stundtals lite ironisk. En bok som vi har skrattat till när vi läst den, ändå skiner situationens allvar igenom. Det är absolut ingen faktabok. Både jag och Johan gillade boken mycket. Tror den var speciellt viktig för Johan, för en gång skull är det ju en man som beskriver den svåra resan att bli förälder via adoption.

 

Adopterad. Lämnad. Vald. Och sen? (Lotta Landerholm) - Lotta Landerholm är utbildad psykolog och själv adopterad (svenskfödd). Det är en mycket bred bok tar upp allt från adoption ur ett historiskt perspektiv till att redogöra för hur adopterade kan uppleva olika skeden i sitt liv (tonåren, att bilda familj m.m.). Stora delar av boken bygger på intervjuer med adopterade i alla åldrar, både svenska och internationella adoptioner. Boken är bra, mycket lärorik och tänkvärd. Det är dock inte alltid så uppmuntrande läsning. Vissa problemställningar är kanske inte så aktuella för dagens adoptioner, då de flesta av dessa är internationella. Jag rekommenderar boken om man  redan är adoptivförälder eller har kommit mycket långt i adoptionsprocessen. Den kan nog vara lite avskräckande för dem som just börjat fundera på adoption.

 

Samtal med vuxna adopterade (Anna von Melen) - I boken berättar 18 utlands-adopterade om sina erfarenheter och tankar kring adoption. De 18 personerna i boken är relativt unga (21-31 år). Anna von Melen är själv adopterad från Sydkorea och man får även ta del av hennes erfarenheter och reflektioner i boken. En bra bok! Som adoptivförälder är man alltid intresserad av att läsa om adopterades upplevelser.

 

Adoption (Frank Lindblad) - Frank Lindblad är själv adoptivpappa, men han är även barn- och ungdomspsykiater samt forskningsledare. Frank Lindblad försöker i boken besvara en del frågor om adoption (värdering/fördomar, anknytning, skola, hälsa m.m.) utifrån forskning som gjorts både i Sverige och utomlands. Varje avsnitt avslutas med några råd och förslag till adoptivföräldrar med anknytning till den behandlade frågan. För mig känns boken som en typisk studentlitteratur, teoretisk och forskningsinriktad. Helt ok bok, men ganska tråkig.

 

Adopterade barn – vägledning för förskolan (Dan och Lotta Höjer) - Lotta och Dan Höjer har skrivit en "handbok" med tips och råd för förskolepedagoger om hur man förstår och bemöter ett adopterat barn på dagis. Ex på ämnen som tas upp: Hur man förstår och bemöter adoptivföräldrar. Adoptivbarnets tidiga separationer kan göra att de är känsliga för förändringar - hur kan man då tänka vid inskolningen? Hur bemöter man frågor om att den adopterade inte har någon "riktig" mamma. Hur pratar man om att se annorlunda ut? Och det svåraste av allt - hur mycket beror på adoptionen och hur mycket är det specifika barnet? Dessutom ger boken en baskurs om adoption i dag och historiskt. Forskare, pedagoger, specialister på adoption, adoptivföräldrar och vuxna berättar i boken. En lättläst och bra bok.

 

Blod är tjockare än vatten (Astrid Trotzig) - Astrid Trotzig kom till Sverige som adoptivbarn 1970, fem månader gammal. Hennes berättelse handlar om kluvenhet i att vara varken svensk eller korean, och om en resa tillbaka till det främmande landet. I boken uttrycker Astrid ibland frustrerade känslor kring moderlandet och att vara adopterad. Boken väcker många tankar och funderingar och är därför läsvärd.
 

 

Toddler Adoption (Mary Hopkins-Best)  - Text kommer snart

 


Attaching in Adoption (Debroah Grey) - Text kommer snart
 


Skriftserie om adoption - Fyra av de auktoriserade adoptionsorganisationerna (AC, FfIA, BFA-A och BV) har tillsammans givit ut en skriftserier (ett 20-tal broschyrer) om adoption. Ex på titlar är

"Bli adoptivfamilj" - rekommenderas till alla, speciellt de som inte har adopterat ännu eller är anhörig till någon som ska adoptera,

"Barnbarn genom adoption" - den här skriften riktar sig till blivande far- och morföräldrar till adoptivbarn,

"Hälsa och utveckling före och efter adoption" - information om vad man bör tänka på när det gäller barnens hälsa och utveckling, läkarundersökning vid hemkomsten m.m.,

"Vitt som norm" - en diskussion kring hur barnets självbild  ser ut när barnet i utseende och ursprung skiljer sig från sina föräldrar,

"Adoptivbarn berättar - adoption är en bunt papper" - en härlig broschyr där adoptivbarn (främst yngre) berättar om sin syn på adoption.

Broschyrerna kan beställas hos adoptionsorganisationerna och kostar 25 kr + porto. Många av dem är mycket läsvärda och ger en kortfattad beskrivning av de ämne de behandlar.

 

 

 

UPP

 

 


BARNAVÅRD M.M.

 

Babyliv (Annika Ortmark Lind i samarbete med Ulla Idenstedt) - Babyliv är en modern, praktiskt handbok som innehåller det mesta en förstagångsförälder behöver veta om babyns första år. Det är en bok som vill dämpa kraven och i stället uppmuntra till praktiska, okomplicerade, och inte minst personliga lösningar på de svårigheter man kan stöta på som förälder. Jag gillade denna bok då den var lättbegriplig, mycket bilder och inte så kompakt text.

 

Stora boken om barn (Kristina Hofsten) - Boken består av sex delar: 1 att vänta barn, 2 att föda barn, 3 det första året, 4 barn mellan ett och sex år, 5 sjukdom, allergi och olycksfall, 6 bra att veta. Jag tycker att det är en bra bok som kan användas lite som en uppslagsbok för allt från spädbarnsmassage, klädstorlekar, recepttips och sjukdomssymptom m.m. En lättläst bok med många bra bilder som jag kan rekommendera.

 

När barnen blir sjuka (Viveka Holmertz/Vi föräldrar) - När barnen blir sjuka är en handbok med fakta om sjukdomar som drabbar barn. Här finns information och råd om medicin och om när man ska ringa till läkare eller åka till sjukhus. Huvuddelen av boken är upplagd som en uppslagsbok. Utöver detta finns mer allmänna avsnitt som talar om hur smitta sprids, hur man vet om barnet är sjukt eller inte. Det finns också en översikt över de vanligaste sjukdomarna med inkubationstider, symtom och skötselråd bland annat. När barnen blir sjuka är den tionde boken i serien Vi föräldrar Handbok om barn. Jag tycker att boken verkar bra, men det är svårt att bedöma utan att ha haft några sjuka barn.

 

Ditt kompetenta barn (Jesper Juhl) - I Ditt kompetenta barn gör den välkände danske familjeterapeuten Jesper Juul upp med många traditionella uppfattningar och värderingar inom barnuppfostran. Här presenterar han ett helt nytt sätt för barn och vuxna att umgås på, som varken bygger på gamla tiders auktoritära maktutövning eller demokratisk tyranni utan på jämlikhet och lyhördhet. "Lyssna på era barn", uppmanar Jesper Juul. "Lita på att deras reaktioner är kompetenta!" Alla Jesper Juhls böcker är tänkvärda och jag kan helt klart rekommendera att läsa dem. Allting är han skriver om är kanske inte möjligt att praktisera, men tanken bakom är god.
 

Här är jag. Vem är du? (Jesper Juhl) - Hur sätter man gränser för sina barn? För visst måste man sätta gränser? Nej faktiskt inte, menar Jesper Juul. Genom att lyhört respektera barnets personliga gränser och samtidigt visa var de egna går, skapar man ett jämlikt samspel där alla blir delaktiga och ingen blir kränkt. Att vi lär oss att lyssna till barnen och respektera dem är livsviktigt. Ett kränkt barn slutar inte älska sina föräldrar. Det slutar älska sig självt. Alla Jesper Juhls böcker är tänkvärda och jag kan helt klart rekommendera att läsa dem. Allting är han skriver om är kanske inte möjligt att praktisera, men tanken bakom är god.
 

Livet i familjen - om det viktiga samspelet (Jesper Juhl) - I boken resonerar Jesper Juul om betydelsen av gemensamma värden och om viktiga huvudpunkter, såsom likvärdighet, integritet, ansvar, gemenskap och vuxnas ledarskap. Genom en rad vardagsexempel belyser han olika situationer man som förälder kan hamna i och hur man bäst kan hantera konflikter, osäkerhet och problem i familjelivet. Vad ska man göra åt småbarnens sömnproblem, tonåringens skoltrötthet och elvaåringens hopplösa matvanor? Alla Jesper Juhls böcker är tänkvärda och jag kan helt klart rekommendera att läsa dem. Allting är han skriver om är kanske inte möjligt att praktisera, men tanken bakom är god.

 

UPP

 


BARNBÖCKER

Hämta Joel (Emma Adbåge) - En bok om Joel som på förskolan berättar att han är adopterad och hur det var när hans mamma och pappa hämtade hem honom. Det är lite svårt för mig att recensera en barnbok, men jag har hört att barn gillar den.

 

När du föddes i Vietnam (Therese Bartlett) - Ett amerikanskt par har gjort denna "minnesbok" för barn som adopterats från Vietnam. Texten är ganska begränsad. Det finns dock härliga bilder som visar lite av livet i Vietnam, några barnhemsbilder m.m.

 

Pyret (Ingvor Goyeryd och Leif E Eriksson) - När Pyret var liten bodde hon på ett barnhem i Indien. I boken berättar Pyret sin historia om hur det gick till när Pyret fick sin mamma och pappa för kompisarna på förskolan.

 

Pyret får en lillebror (Ingvor Goyeryd och Leif E Eriksson) - Den andra fristående bilderboken om Pyret och hennes familj. Boken berättar om hur det går till när Pyret får en lillebror som familjen hämtar i Vietnam.

 

Så blev jag till (Katerina Janouch) - Var fanns jag innan jag var ett frö? Hur vet man vilka som ska bli mamma och pappa tillsammans? Hur görs en bebis? Hur får en bebis plats i magen bland pannkakor och hamburgare? Detta är några av de frågor som det förklaras och pratas omkring i en berättande text som "öppnar" för vidare diskussioner kring de olika ämnena med barnet. Ämnen som adoption, provrörsbarn, extramammor och extrapappor tas också upp. Jag tycker att boken är underbar och jag kan varmt rekommendera den . På ett enkelt sätt och med humoristiska bilder tar den upp funderingar som barn har. Att boken dessutom innehåller avsnitt för de barn som blivit till på ett annat sätt än det "hemmagjorda" (dvs. provrörsbefruktning och adoption) är ett extra plus.

 

UPP

 


MINNESBÖCKER

När du kom till oss (Ulrika Bokstad och Tina Landgren) - En minnesbok som ungefär motsvarar böcker som "Mitt första år" m.fl. Dvs. en där man kan skriva ner minnen och händelser från de första åren tillsammans med sitt adopterade barn. Jag tycker att boken är ok. Dock är det lite synd att allt utrymme för bilder finns längst bak i boken, jag hade velat ha plats för fotografier och bilder i samband med de olika minnena och händelserna.

 

UPP

 


Detta är våra personliga recensioner av ovanstående böcker